Számítógépes munkahely, irodák munkavédelme, képernyő előtti munkavégzés, számítógép előtti munkavégzés, monitor előtti munkavégzésIngyenes szaktanácsadásért keressen fel bizalommal!
Varga Gábor
0620 330 7080
orszagosmunkavedelem@gmail.com

Az adminisztrációs munkahelyeken, irodákban elsősorban a képernyő előtti munkavégzés és a számítógépes munkahely illetve a monitor előtti munkavégzés képezi a kockázatok legnagyobb részét, ezért leginkább ennek a témának a boncolgatásával fogunk foglalkozni.


Minden esetben a munkába állás feltétele:

Ha a számítógépes munkahely, képernyő előtt végzett munka meghaladja a műszakonkénti 4 órát akkor képernyő előtti munkavégzésről beszélhetünk.

A képernyő előtti munkavégzés és a számítógépes munkahely, monitor előtti munkavégzés főbb kockázatai:

Az 50/1999. (XI. 3.) EüM rendelet 3. paragrafusa előírja, hogy a fenti kockázatokat a munkáltatónak folyamatosan vizsgálnia kell, és ha szükséges mihamarabb be kell avatkoznia.

Képernyő előtt műszakonként legfeljebb 6 órát szabad dolgozni.


A szem kiszáradása képernyő előtti munkavégzés közben

Mikor számítógépes munkahelyen, képernyő előtt végzünk munkát akkor meredten nézzük az előttünk elhelyezett monitort. Ebből kifolyólag kevesebbet pislogunk. Normál esetben percenként 22-24-et, képernyő előtt ez a szám lecsökken 7-10-re. A kevesebb pislogás a szem kiszáradásához vezet, ez pedig a látás minőségének a romlásához. A szem korai kifáradásának a munka során az alacsony pislogási szám a fő oka.
Egy számítógépes munkahelyen számos tényező szárítja még a szemet:
A folyamatos klímázás, a túlzott megvilágítás stb.
Képernyő előtti munkavégzés közben érdemes szemcseppet használni a szem kiszáradásának megelőzésére.

Éleslátást biztosító szemüveg

Fogalma:
a szemészeti szakvizsgálat eredményeként meghatározott, a képernyő előtti munkavégzéshez szükséges szemüveglencse, és ennek a lencsének a rendeltetésszerű használatához szükséges keret, ide nem értve a munkavállaló által a képernyő előtti munkavégzéstől függetlenül egyébként is használt szemüveget vagy kontaktlencsét.

A munkáltató jogszabályi kötelezettsége, hogy foglalkozás-egészségügyi orvoshoz küldje a munkavállalót, ésa kezdeményezze a munkavállalón a szem és látásvizsgálat elvégzését. Ha a foglalkozás-egészségügyi orvos megállapítja, hogy a munkavállaló részére a képernyő előtti éleslátást biztosító szemüveg biztosítása szükséges lehet, a munkavállalót beutalják szemészeti szakvizsgálatra. A beutalóban fel kell tüntetni a képernyő előtti éleslátást biztosító szemüveg használatát szükségessé tevő munkakör megnevezését, és annak a szakvizsgálathoz szükséges mértékű leírását is.

Ha a számítógépes munkahelyen dolgozó, képernyő előtti munkavégzést végző munkavállalónak bármilyen jellegű látással összefüggő panasza van akkor azonnal forduljon a munkáltatójával kapcsolatban álló foglalkozás-egészségügyi orvoshoz!

Pihenőidő

Képernyő előtti munkavégzés és számítógépes munkahely esetén úgy kell megszervezni a munkafolyamatot, hogy óránként 5-10 perces szünetekkel szakítsák meg a munkavégzést, a munkavállaló szemének pihentetése céljából. Természetesen az 5-10 perces szünet nem jelent okvetlenül pihenőidőt. Lehet rendezni az iratokat, telefonhívásokat lefolytatni stb.. Ha az óránkénti pihenőidő nem valósítható meg akkor is rendszeres időközönként pihenőidőt kell biztosítani.

Helyes testtartás a számítógépes munkahelyen, képernyő előtti munkavégzés közben

Képernyő előtti munkavégzés
Képernyő

Fontos követelmény a számítógépes munkahelyen, képernyő előtti munkavégzés közben, hogy a képernyő ne vibráljon, alacsony legyen a sugárzása, könnyen elfordítható és könnyen dönthető legyen.
A képernyő házának a színe akkor nem zavaró ha nem túl világos (nem teljesen fehér), és nem túl sötét (nem teljesen fekete).
A képernyő magasságának a beállítása ergonómiailag akkor optimális, ha a képernyő felső sora kismértékben a szemmagasság alatt van.

Munkaasztal

A munkaasztalnak biztosítania kell a számítógépes eszközök, iratok változtatható elhelyezését, tehát a mérete nagyban függ a munkafeladattól is.
A felülete ne legyen fényvisszaverő, túl világos vagy túl sötét. Fontos szempont, hogy az íróasztal stabilan álljon, ne billegjen.
Ha az íróasztal magassága nem állítható, akkor a munkafelület a padozattól mért magassága 720 mm kell hogy legyen.

Testméret (cm) Ülésmagasság (cm) Asztalmagasság (cm)
165 45 72
175 48 76
185 50 80
195 53 85
205 56 90


A Szék és az asztal beállítása akkor megfelelő, ha az alkar vízszintes, míg az alsó lábszár közel függőleges helyzetben van.

Mozgástér

A képernyő előtti munkavégzés munkahelyét, illetve a számítógépes munkahelyet úgy kell megtervezni, hogy a munkavállalónak elegendő tere legyen a testhelyzete és mozgása megváltoztatásához. A szűk munkatér balesetveszélyes lehet, illetve pszichésen egészen biztosan káros hatása van. Lehetőség szerint a közlekedési utak a számítógépes munkahelytől távolabb essenek, mivel a folyamatos zaj és közlekedés nagyon zavaró lehet, ami csökkenti a koncentrálóképességet.
A számítógépes munkahelyek javasolt alapterülete 8 négyzetméter.

Megvilágítás

Az optimális megvilágítás minden munkahelyen fontos, de a számítógépes munkahelyen, a képernyő előtti munkavégzés közben kiemelt jelentősségű (látásromlás miatt). A különböző szabványok a belső téri munkahelyeknél ezen belül is az íráshoz, olvasáshoz, gépeléshez, adatfeldolgozáshoz 500 lx megvilágítási értéket határoznak meg.
Álljanak itt a szemléltetés miatt az alább értékek:

Környezet Megvilágítás (lux)
Napfény nyáron 100.000
Napfény télen 10.000
Telihold 0,2
Folyosó 50
100 W-os hagyományos izzó 100


Fontos szempont, hogy a lámpatesteket úgy kell elhelyezni, hogy elkerüljük a fényes tükröződéseket.
Nem csak a túl sötét- hanem a túl fényes munkahelyek is komoly kockázatokat jelentenek, mivel a fehér papírlapok miatt a szemet túlzott fényhatás éri.
A hideg színhőmérsékletű fénycsöveg zavaróan sápadt megvilágítást eredményeznek, az előírt meleg, illetve semleges színhőmérsékletűek helyett.
A képernyő előtti munkavégzés során a kezelő munkavállaló nézési iránya lehetőleg párhuzamos legyen az ablakokkal és a világítótestekkel. Lehetőleg ne helyezzünk el képernyőt az ablakok előtt.

Klíma

Az irodákba dolgozó munkavállalók, különösen a számítógépes munkahely illetve a képernyő előtti munkavégzés közben gyakran panaszkodnak a munkahelyek nem megfelelő klímájára, ezen belül a hőmérsékletre, szellőztetésre, páratartalomra. Ezen értékek szubjektívek, tehát személyektől függőek. Ebből kifolyólag gyakran vitákat indítanak a fenti tényezők. Irányadó adatként leírunk egy pár fontos jellemzőt:
Szellemi munka esetén az irodákban hideg évszakban 20-22 fok az ajánlás,
Meleg évszakban pedig 21-24 fok az ajánlás
A gyakorlatban a munkavállalók igénye ennél pár fokkal magasabb.
Kellemetlen és egészségre káros ha a számítógépen dolgozó munkavállaló folyamatosan huzatban helyezkedik el.
A száraz levegő szintén kellemetlen, a száj és a szemek nyálkahártyájának kiszáradását okozhatja, a szemhéj mozgása sokkal gyakoribb lesz.

A számítógépes munkahely, képernyő előtti munkavégzés jogszabályi háttere

A számítógépes munkahely, képernyő előtti munkavégzés jogszabályi hátterét a 50/1999. (XI. 3.) EüM rendelet a képernyő előtti munkavégzés minimális egészségügyi és biztonsági követelményeiről szóló törvény biztosítja. Tehát a témával kapcsolatban e jogszabály rendelkezéseit kell figyelembe venni.

A számítógépes munkahely, képernyő előtti munkavégzés kapcsán felmerülő leggyakrabban panaszokat okozó látórendszeri eltérések


1.Presbyopia

Az életkor előrehaladtával jelentkező természetes jelenség, melynek során a szemlencse veszít rugalmasságából, nehezítve ezzel a közeli tárgyakra való fokuszálást. Ezt tapasztalhatjuk például újságolvasás közben, amikor is távolítanunk kell az olvasott újságot, hogy élesebben lássuk azt. Azt hihetnénk, hogy ez a folyamat gyorsan megy végbe, pedig ez lassan és fokozatosan következik be az idő előrehaladtával. Általában 40-45 éves korban figyelünk fel rá. Ez a látásromlás előbb-utóbb mindenkinél jelentkezik. Ez ellen védekezni nem tudunk, de kontaktlencsével vagy szemüveggel lehetőség van a korrigálásra.


2. Akkomodációs zavarok

Akkomodáció: alkalmazkodás, "fókuszálás".

A szemlencse törőerejének megfelelő mértékű növelése annak érdekében, hogy a szem a közelebbi tárgyakat is élesebben lássa. A szem belsejében a sugárizom megfeszítésével a lencsefüggesztő rostok ellazulnak, ezáltal az addig kifeszített helyzetben lévő szemlencse domborúsága növekszik, így törőereje nagyobb lesz. Az életkor múlásával a szemlencse rugalmassága sajnos fokozatosan csökken. Ez a folyamat vezet a presbyopiához.
Akkomodációs zavarról akkor beszélhetünk, ha a szemlencse valamilyen okból kifolyólag nem képes megfelelően fókuszálni az adott közeli tárgyra.

3. Hypermetropia

Magyarul túllátás vagy távollátás.

A túllátó szemben a tárgyakról érkező fénysugarak az éleslátás helye mögött találkoznak. Ennek két oka lehet. Az egyik oka, hogy a szemgolyó rövidebb a kelleténél, tehát nem a fénysugarak találkoznak hátrébb, hanem az éleslátás helye található előbbre.
A másik esetben a szem törőközegeiben kell a hibát keresni. Ilyenkor a szem törőközegei kevésbé törik meg a fénysugarakat, például laposabb a szaruhártya. Ezt törési hypermetropiának hívjuk.

4. Állandó kontaktlencse viselése, 45 év felett

Az állandó kontaktlencse viselése általában problémamentes (kivétel a betanulás, mert az esetenként gyötrelmes is lehet, saját tapasztalat), de nem árt tisztában lenni a lehetséges kockázatokkal.
A kontaktlencsét nem szabad túlhordani, mert ettől könnyen begyulladhat a szem. Egy esetleges allergia vagy bármilyen szembetegség nem teszi szerencséssé a kontaktlencse viselését. A gyakori szemcsepp használat szintén nem kedvez a lencsének, ilyen esetekben a hozzáértők inkább a szemüveg viselését javasolják.
Ha a lencsénket folyamatosan tisztítjuk illetve tisztán tartjuk, akkor gyakorlatilag problémamentessé tehetjük a viselést. A legnagyobb elővigyázatosság ellenére is előfordul, hogy a lencse begyűrődik a szemhéj alá, ha nekünk nem sikerül kibányászni onnan, akkor egy szemorvos pillanatok alatt megteszi ezt nekünk.

Vissza a tevékenységek felsorolásához


Vissza a főoldalra


MEGAPORT ARTidas linkgyűjtemény