Munkabaleset a körfűrészgépen


Az asztalos műhelyben 1 fő faipari segédmunkás munkakörben foglalkoztatott munkavállaló asztalos körfűrészgépen 20 db 1000 x 90 x 18 mm méretű fenyőfa munkadarabok szélességi méretre vágását végezte, amikor is minden munkadarabból 20 mm-t kellett visszavágni. A munkafolyamat úgy zajlott, hogy a dolgozó a megfelelő távolságra beállított vezetővonalzónak kézzel nekiszorítva, tolófa használata nélkül áttolta a vágandó munkadarabot a körfűrész szerszámon. A dolgozó az anyagot a jobb kezével tolta, míg a másik keze a testénél volt. A munkavégzés közben a körfűrész szerszám körül nem volt elhelyezve védőburkolat. A dolgozó az előzőekben leírtak szerint, a 12. munkadarab méretre vágását végezte és a munkadarab tolásakor jobb kezének hüvelyk ujja a forgó körfűrész szerszámhoz ért, amely azt teljesen mértékben, míg a mutató és a középső ujjának felső ujjpercét levágta.
munkavedelem-baleset A munkabaleset tanulsága: A munkavégzés közben be kell tartani a munkabiztonsági és munkavédelmi szabályokat, amelynek egyik alapvető eleme, hogy a forgó körfűrész szerszám körül, a munkavédelmi kritériumoknak megfelelő védőburkolat legyen elhelyezve. Továbbá, fontos munkavédelmi követelmény, hogy a munkadarab biztonságos megvezetéséről gondoskodni kell, és ha szükséges, akkor a munkavégzés közben segédeszközt (pl.: tolófát) is használni kell.
Továbbá, tömörfa megmunkálásnál a körfűrész szerszám élkörével párhuzamos kialakítású hasítóéket is fel kell szerelni a gépre, mert különben a vágandó munkadarab megszorulhat és visszacsapódhat, növelve ezzel a munkabiztonsági és munkavédelmi normák mellőzése miatt a további baleseti kockázatokat.
Vissza az esettanulmányokhoz

Vissza a főoldalra